9.A 5. forduló

Egyesült Királyság ünnepei
Lista Anglia ünnepeiről:
– Január 1.
– Január 2.
– Nagypéntek
– Húsvéthétfő
– Május első hétfője- Bank Holiday (májusi bankszünnap)
– Május utolsó hétfője- Bank Holiday-Whitsun (tavaszi bankszünnap-pünkösd)
– Augusztus első hétfője- Bank Holiday (bankszünnap csak Skóciában)
– Augusztus utolsó hétfője- Bank Holiday (bankszünnap csak Angliában és Walesben)
– Gay Fawkes Night – november elején van
– November 11. Remembrace-day
– December 25. Karácsony – Christmas Day
– December 26. Karácsony másnapja – Boxing Day
A Bank Holiday, azaz a bank szünnap:
Britanniában számos munkaszüneti napot “bankszünnapnak” hívnak, ugyanis ezeken a napokon a bankok törvény szerint zárva tartanak. A legtöbb “bankszünnap” hétfőre esik. Bizonyos munkaszüneti napokon, elsősorban Karácsony napján, az üzletek, múzeumok, műemlék-épületek, sportközpontok, stb. zárva tartanak.
Gay Fawkes Night:
A Guy Fawkes Night vagy másképp Bonfire Night, egy évente megrendezésre kerülő ünnepség Anglia szerte, mely a „Puskapor terv” bukását (1605. november 5.) jelzi.
A „Puskapor terv” egy összeesküvés volt, egy csoport katolikus között Angliában, 1605-ben, mely arra irányult, hogy megölje I. James királyt, és a protestáns arisztokratákat a londoni parlament felrobbantásával. Emellett az is szándékukban állt, hogy elrabolják a királyi család gyermekeit, és felkelést szítsanak a protestánsokkal szemben. Az egyik legismertebb összeesküvő Guy Fawkes volt, ezért is nevezik ezt az éjszakát Guy Fawkes éjszakának. Az összeesküvők végül is lelepleződtek, és letartóztatták őket. Miután bűnösnek találtattak, felakasztották, lovakkal húzták, végül felnégyelték az összeesküvés tagjait. Guy Fawkes volt az utolsó, akit fel akartak kötni, de ő leugrott, eltörte a nyakát, és így megmenekült a többi kínzástól.
November 5-én, mikor a terv meghiúsult és az összeesküvők lelepleződtek, Londonban máglyákat gyújtottak, hogy megünnepeljék a király megmenekülését. Ezzel hagyományt állítottak, amely még ma is él Nagy-Britannia szerte.
A máglyagyújtás során, a gyerekek elkészítik mindenféle hulladékból Guy Fawkes hasonmását, és elégetik a máglyán. Manapság, már nem csak máglyákat gyújtanak, de tűzijátékokat is rendeznek. Az ünneplés mellé természetesen erre az alkalomra készített ételek is járnak. Hagyományosan ilyen étek a máglya vajkaramell, a karamellel borított alma, illetve gyakran esznek alufóliába csomagolt, és a máglya tüzében megsütött krumplit is.
Különböző énekekkel is megemlékeznek erről a napról.
Remembrace-day
Ezen a napon emlékeznek meg az angolok az I. és a II. Világháborúban illetve egyéb háborúkban (pl. Afganisztán) elesett katonákról, akik az életüket adták az országért. Az év 11. hónapjának 11. napja és 11. órája jelöli a napot, amikor 1918. november 11-én aláírták az első világháborút lezáró fegyverszünetet. Ezen a napon, délelőtt 11 órakor elhallgattak az akkor már 4 éve folyamatosan zúgó fegyverek a Nyugati fronton.
Egy időben, Fegyverszünet Napnak hívták, de a II. Világháború után átnevezték Emlékezés Napnak, és attól kezdve nemcsak az első, de a második és egyéb háborúkban elhunyt férfiakra és nőkre is emlékeznek. Az országszerte templomokban és emlékműveknél zajló megemlékezések, a november 11-hez legközelebb eső vasárnap zajlanak.
A nemzeti megemlékezés helyszíne a Cenotaph-nál van, vagyis az emlékműnél, amely azoknak a hősöknek a számára készült, akiknek holttestét soha nem találták meg. Ezen a nagyszabású eseményen maga a királynő is részt vesz, valamint a miniszterelnök és más politikusok, a még életben lévő veteránokkal és családtagjaikkal együtt.Ezen a napon, de szinte egész novemberben is, kokárdákat viselnek az emberek, és koszorúkat valamint kicsi fakereszteket helyeznek el a háborús emlékműveknél. Az emlékezés során kétperces csenddel tisztelegnek a háborús hősök előtt, melyet az úgynevezett „utolsó takarodó” vagyis „Last post” kürtszóval vezetnek be. A katonai életben a „Last Post” a nap végét és a végső búcsút is jelenti.
Karácsony
Londonban már november közepén kigyúlnak a karácsonyi fények, és minden üzlet, utca karácsonyi díszben pompázik. Ilyenkor érdemes ellátogatni a főbb bevásárló utcákba, mint például az Oxford Street, és megcsodálni a csodálatos utcai fényeket, na meg a különböző üzletek kivilágításait. Egy csapásra karácsonyi hangulatban érezhetjük magunkat!
 November közepétől január elejéig London rengeteg nevezetessége mellett jégkorcsolyapályát állít fel. A korcsolyázás szerelmesei élvezhetik a jeget, a Tower Bridge lábánál, a Természettörténeti Múzeum csodálatos épülete mellett és még számos helyen. Mindezek persze még szebbek este, amikor kigyúlnak a fények. Londonnak is van saját karácsonyfája, melyet minden évben az egyik legszebb és legforgalmasabb terén, a Trafalgar Square-en állítanak fel. A fenyőfa nem is akárhonnan, hanem Norvégiából érkezik! Tudni kell ugyanis, hogy a norvégok, hálájuk kifejezéseként (az angolok II. világháborúban nyújtott segítségükért) küldenek fenyőfát az angol fővárosnak, minden évben, 1947. óta. A fa általában 20 méter magas és 50-60 éves. A fenyőfa január 6-ig látható a téren.
Decemberben rengeteg vásárt tartanak egész Londonban, ahol mindenféle karácsonyi dolgot lehet venni. Még ha nem is veszünk semmit, a hangulat miatt érdemes meglátogatni ezeket a helyeket.
Minden decemberben megrendezik a „Karácsony puding verseny”-t is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az emberek különféle karácsonyi jelmezekbe öltöznek, és a kijelölt pályán futnak a cél felé, a kezükben egy karácsonyi pudingot egyensúlyozva. Akadályok is vannak, amiket ki kell kerülniük, mint például liszttel töltött lufikat – hogy még viccesebb legyen az esemény. A karácsony pudingról, vagyis „Christmas Pudding”-ról azt kell tudni, hogy hagyományos karácsonyi desszert Angliában. Mindenféle aszalt gyümölcs van benne, néha még brandy is.
A templomokban, tereken karácsonyi ének hallható, különböző kórusoktól, akik a befolyt pénzt jótékonyságra fordítják. Énekesekkel találkozhatunk például a St. Paul katedrálisnál, vagy éppen a Trafalgar téren, a karácsonyfánál.
Shrove Tuesday másnéven Pancake Day
Pancakes day annyit tesz, Palacsinta nap. A legmeglepőbb, ilyen ünnep Magyarországon is van, csak aki nem szokott böjtölni, az nem feltétlenül tudja.
De, miért esznek palacsintát ezen az utolsó, böjt előtti napon az angolok? Mivel, a böjt az önmegtartóztatás ideje, húshagyó kedd az utolsó nap arra, hogy elcsábítsuk magunkat finom ételekkel, és hogy felhasználjuk azokat az ételeket, hozzávalókat, amik böjt alkalmával nem megengedettek. Ilyen a hús mellett a tojás, zsír és vaj is.
Ezen a napon, számos helyen Angliában, úgynevezett „palacsinta futóversenyt” is rendeznek. Ez éppen olyan, mint mondjuk egy 400 méteres futóverseny, azzal a különbséggel, hogy a rajtjel elhangzása után a futók nem szimplán futnak, ahogy azt már megszoktuk, hanem egy palacsintasütővel a kezükben, futás közben dobálják a palacsintát a levegőbe, majd elkapják. Nagyon vicces esemény, és persze nagyon népszerű is.A hagyományos angol palacsinta egyébként egy kicsivel vastagabb magyar rokonánál, de ezt is rögtön, sütés után fogyasztják. Nagyon régen hússal ették, ami luxusnak számított akkoriban. Napjainkban azonban inkább porcukorral és kevés citromlével fogyasztják, illetve egyéb édes tölteléket használnak, mint mondjuk a juharszirup.
Húsvét
Emberek millió ünneplik e napon Jézus feltámadását szerte a világban, többet között Angliában is. Többnyire hasonló hagyományokkal találkozhatunk, mint Magyarországon, de azért vannak eltérő elemek is.
Angliában is szokás például képeslapot küldeni, és itt is a nyuszi hozza a gyerekeknek az ajándékot, amit fészekben vagy a kertben rejtenek el. Szintén hagyomány a tojásfestés is, különböző színekkel, technikákkal. A tojásfestést I. Edward királytette még népszerűbbé, ugyanis 1290-ben 450 tojás megfestését rendelte el húsvéti ajándékként.Vasárnap reggel templomba mennek az emberek, melyek gyönyörűen fel vannak díszítve különböző virágokkal, például liliommal. Az emberek ilyenkor a legszebb ruháikat veszik fel, és a nők és gyerekek nagyon gyakran viselnek úgynevezett „húsvéti kalapot” (Easter Bonnet), mely egy virágokkal feldíszített kalap.
Szokás még, hogy szentelt vizet visznek haza, ezzel áldják meg a házukat, családjukat. Azonban maga a locsolkodás errefelé nem elterjedt szokás.
Húsvét hétfőn tojásgurító versenyeket rendeznek az emberek. Felmennek egy domb tetejére, és onnan legurítják a tojásokat. Az nyer, akinek a tojása először ér le a völgybe. Ez egy igen népszerű játék ilyenkor. Számos helyen táncos, zenés ünnepségeket, felvonulásokat, versenyeket rendeznek.
Az ünnepek alatt itt is meglátogatják egymást a családok, vagy elutaznak pár napra pihenni.
Természetesen az angoloknak is van saját, hagyományos húsvéti ételük. Reggel általában főtt tojást esznek. Vasárnap este, ünnepi vacsoraként (itt a vacsora a főétkezés, és nem az ebéd), sült bárány kerül az asztalra mentaszósszal, zöldségekkel, krumplival. Desszertnek Simnel Cake-et készítenek, mely egy marcipánnal fedett gyümölcsös torta (mint a gyümölcskenyér). Egy másik édesség, ami nagyon népszerű húsvét táján, a „Hot Cross Buns”. Ez egy mazsolás péksütemény, aminek a tetejét sütés előtt kereszt alakban bemetszenek, majd sütés után a mélyedést megtöltik fehér cukormázzal.

Comments

Powered by Facebook Comments


Comments are disabled.