13.évf. 5. forduló

Hollandia nemzeti ünnepei

Hollandiának egyik jelentős ünnepe a Prinsjesdag, azaz a parlamenti ülésszak ünnepélyes nyitónapja, melyet a hollandok szeptember harmadik keddjén ünnepelnek. A királynő ekkor trónbeszédet tart a kormány elképzeléseiről.

http://logicfreezone.files.wordpress.com/2011/09/prinsjesdag.jpg

Ezenkívül még számos más nemzeti ünnepük is van: a legelső január 30-án esedékes, mikor a hollandok a spanyoloktól való függetlenségüket ünneplik. Április 30-án ünneplik A Királynők Napját (Koninginnedag) , azaz Julianna királynő születésnapja és Beatrix királynő trónralépésének napját.

http://www.treinenweb.nl/uploads/image/koninginnedag2.jpg

Május 4-e az Emlékezés napja(Herdenkingsdag) Hollandiában. Este 8-kor mindenki 2 perces csenddel emlékezik a második világháborúban és azóta megtörtént és a most is zajló háborúkban elhunytakra. Amszterdamban a nagy Dam téren rengeteg ember összegyűlik, a királyi családdal együtt megkoszorúzzák az ottani emlékművet.

http://amsterdamian.com/the-country/remembrance-day/

Másnap, május 5-én a Felszabadulás napját (Nationale Bevrijdingsdag),ünneplik a német elnyomás alól. Minden 5 évben lesz ez az ünnep hivatalos munkaszüneti nap (2010-ben volt). Ilyenkor sok helyen van kisebb szabadtéri fesztivál koncertekkel.

http://www.annefrankguide.net/nl-NL/content/5-mei-feest.B-fotojpg.jpg

December 5-e a Sinterklaas Szent Miklós ünnepének estéje. Ez nem hivatalos munkaszüneti nap. A Mikulás előestéje, mikor a gyerekek nagy izgalommal várják a rengeteg édességet.

http://images.postr.hu/uploads/blogs/6196/70426/post_70426_20111225015021.jpg

Az év utolsó nemzeti ünnepe, mely szintén nem hivatalos munkaszüneti nap , a Királyság napja, mely december 15-re esik ( Koninkrijksdag).

http://www.koninklijkhuis.nl/foto-en-video/prinsjesdag-2011-2114

Comments

Powered by Facebook Comments


Comments are disabled.