12.IPT 5. forduló

Szlovénia nemzeti ünnepei

 

Január 1. és 2. – Újév

Február 8. – Prešeren-nap, szlovén kulturális ünnep

Változó dátum – Húsvét vasárnap és hétfő

Április 27. – A megszállók elleni felkelés napja

Május 1. és 2. – A munka ünnepe

Változó dátum – Pünkösd vasárnapja

Június 25. – A szlovén állam ünnepe

Augusztus 15. – Nagyboldogasszony napja

Október 31. – A reformáció napja

November 1. – Az Emlékezés napja (Halottak napja)

December 25. – Karácsony

December 26. – A függetlenség napja

France Prešeren (1800-1849): a szlovén irodalom egyik legnagyobb költőjének tartják. Egyik legfontosabb alkotása a Zdravljica (Pohárköszöntő, 1844), mely Szlovénia himnusza lett. Halálának évfordulója 1942 óta nemzeti kulturális ünnep.

Részlet a Himnuszból:

Éljenek mind a népek,
kik várják a nagy napot,
mely a földkerekségnek
hoz békésebb virradatot.
Mennyi rab
lesz szabad
és jó szomszéd a nap alatt!

A megszállók elleni felkelés napja: korábbi elnevezése a Felszabadítási Front napja; a német, olasz, magyar megszállás ellen harcoló Felszabadítási Front 1941-es alapításának emléknapja.

A szlovén állam ünnepe: A függetlenség 1991-es kikiáltásának emléknapja.

 A függetlenség napja: Az 1990-es, függetlenségről tartott népszavazás eredményhirdetésének emléknapja.

Az utóbbi két ünnep magyarázata Szlovénia legújabb történelmében rejlik:

Tíznapos háborúnak nevezik a Szlovénia és Jugoszlávia közti 1991. június-júliusi konfliktust, amely az előbbi állam megalakulása következtében tört ki. A Nyugat közelségének köszönhetően ez a háború nem tartott olyan hosszú ideig, mint Horvátországban vagy Bosznia-Hercegovinában.

1991 nyarán Szlovénia bejelentette kiválását a Jugoszláv Föderációból, miután az 1990. december 23-i népszavazás a függetlenség mellett döntött. Június 25-én a ljubljanai szlovén parlament előtt az egykori Szlovén Kommunisták Szövetségének vezetője, a muravidéki születésű, köztársasági elnökké megválasztott Milan Kučan jelenlétében levonták a jugoszláv zászlót, helyére a nemzeti címert tartalmazó szlovén zászlót vonták fel. Alig néhány órán belül Horvátország irányából jugoszláv páncélosok gördültek át a határon.

Szlovéniának alig volt képzett katonasága, ám csakhamar megalakult a polgárokból szervezett Szlovén Népierő, amely gyenge fegyverzetével de eredményesen felvette a harcot a nagyrészt szerb nemzetiségű katonákból álló Jugoszláv Néphadsereggel.

Kučan Ausztriába utazott, és a brioni konferencián tárgyalni kezdett a szomszédos országokkal és a nagyhatalmakkal, hogy álljanak ki a szlovén ügy mellett. Remek diplomáciájának és a nyugati hatalmak azon félelmének köszönhetően, hogy a háború átterjedhet Közép-Európára, az osztrákok és az olaszok csapatokat állítottak fel a határon, készülve egy esetleges beavatkozásra. Magyarország is megerősítette határátkelőit. Erre a belgrádi diplomácia katonáit inkább délen Horvátország ellen irányította és néhány hónapon belül az összes Szlovéniában állomásozó jugoszláv egységet kivonták.

 

Comments

Powered by Facebook Comments


Comments are disabled.