12.A 5. forduló

Nemzeti ünnepek Csehországban:

1. Az önálló cseh állam megalakulása (január 1.)

Az önálló Csehország létrejöttének ünnepe, Csehszlovákia 1993-as kettéválása után.

2. A felszabadulás napja (május 8.)

Az ünnepnap Csehszlovákia 1945. májusi, a szövetségesek által történt felszabadításának állít emléket.

3. Szent Cirill és Metód napja (július 5.)

Cirill (Thesszaloniké, 827 – Róma, 869. február 14; Bizánci filozófus, hittérítő, nyelvtudós, a szláv írás megalkotója, Európa társ-védőszentje, Szent Metód testvére)

és Metód (Thesszaloniké, 815 körül – Velehrad, 885. április 6.; Görög szerzetes, hittérítő. Testvérével Szent Cirillel a glagolita ábécé és az ószláv templomi nyelv megalkotója.) személyéhez fűződik a kereszténység behozatala Csehország területére, valamint az első szláv írás – a cirill ábécé (i. sz. 863).

4. Husz János halálának a napja (július 6.)

Husz János vallási vezető, hitújító és a Károly Egyetem rektora megégetésének a napja (1415. 7. 6.).

Husz János (csehül Jan Hus), (Husinec, Csehország 1369 – Konstanz, 1415. július 6.) cseh pap, egyetemi tanár és vallásreformer. A huszitizmus alapítója.

Tanai:

Wycliffe erőteljes hatást gyakorolt rá, így szónoklatai és tanításai nem követték mindenben a pápai tanokat. Olyan “eretnek” tanokat terjesztett, mint az üdvözülés Isten kegyelméből történik, Jézus szegény egyházat hirdetett, Istené a legfőbb hatalom a földön is, a halálos bűnök alól csak Isten szabadíthat föl Csak halálos bűne által záratik ki valaki az egyházból. Emellett elvetette a szentségek többségét, leghíresebb “újítása” pedig a bor használata az oltáriszentség kiosztása során.

Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár – aki mint a gyermektelen Vencel féltestvére és a cseh királyságban utóda volt – a konstanzi zsinaton kívánta az ellentéteket elsimítani, ezért Huszt császári menlevéllel meghívta. 1415. június 5-8 között a zsinat által kiküldött bizottság kihallgatta. Július 6-án hirdették ki az ítéletet, és még aznap a városon kívül felállított máglyán megégették.

 5. Az államalapítás napja (szeptember 28.)

Vencel cseh fejedelem halálának a napja, akit szentté nyilvánítottak, nem sokkal az után, hogy 935. szeptember 28-án saját bátyja meggyilkolta. Ez a nap a cseh nemzet védőszentjének, a cseh állam és identitás szimbólumának ünnepnapja.

 6. Az önálló csehszlovák állam megalapítása (október 28.)

A csehek és szlovákok önálló államát 1918-ban alapították meg – az egyik legjelentősebb cseh ünnep.

7. A szabadság és a demokrácia napja (november 17.)

Megemlékezés azon diákokról, akik 1939-ben és 1989-ben szembeszálltak a náci, illetve a kommunista rezsimmel.

 

Comments

Powered by Facebook Comments


Comments are disabled.