11.D 5. forduló

Görögország nemzeti ünnepei

http://gorogorszag.terkepek.net/gorogorszag.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Flag_of_Greece.svg/600px-Flag_of_Greece.svg.png

http://vilagbiztonsag.hu/keptar/albums/userpics/10009/thumb_600px-Coat_of_arms_of_Greece.jpg

A görög nemzeti himnusz a kiváló Zakinthosz-szigeti költő, Dionisziosz Szolomosz (1798-1857) hatalmas, 158 versszakos költeményén alapszik, melynek címe: Himnusz a Szabadsághoz (Ύμνος εις την ελευθερίαν). Ezt az 1821-évi, az Oszmán Birodalom elleni nemzeti felkelés ihlette és 1828-ban Kerkira-szigeti Nikolaosz Mandzarosz (1795-1872) írt zenét hozzá. Bár a királyság idején egy a némethez hasonló királyi himnusz volt használatos, a Himnusz a Szabadsághoz már a forradalom óta népszerű volt és gyakran hangzott el hazafias ünnepségeken. Eleftheria – a Szabadság tulajdonképpen egy jelképes nőalak, bár nem olyan erotikus és földi mint Delacroix nőalakja, inkább egy ősi görög istennőre hasonlít. Ugyanez a dallam egyúttal a Ciprusi Köztársaság himnusza is.

Himnusz a Szabadsághoz

Ősidők óta ismertünk
Ó te isteni újjászülető,
Szemed fénysugaráról
És fényes kardodról.
Elesett hőseink sírjából
Fog győzni bátorságod,
Amint újra köszöntünk,
Üdvözlégy ó Szabadság!
Himnusz a Szabadsághoz
Rád ismertem! Kardod éle
Büszkén jobbra-balra sújt.
Rád ismertem! Szemed fénye
Minden földet lángra gyújt!
Ős hellének szent porából
Újra fölszárnyal neved,
És mint egykor, úgy világol
Szent Szabadság, üdv neked!

http://www.youtube.com/watch?v=hW74t14ipFo&feature=player_embedded

Görögországnak két nemzeti ünnepe van amely munkaszüneti nap.

A függetlenség ünnepe – március 25.

Oxi napja – october 28.

Nem munkaszüneti nap, de minden évben megemlékeznek róla felvonulással:

Diáklázadás a katonai hunta ellen (1973) – november 17.

A függetlenség ünnepe – március 25.

Március 25-én ünnepli Görögország a nemzeti felszabadulás ünnepét, ez a dátum nem csupán a fegyverek hallgatásáról nevezetes, hanem egy egyéb jelentős eseményről is: ekkor történt ugyanis, hogy Gábriel arkangyal meglátogatta Máriát és közölte vele, hogy megfogan majd Istentől. 1821 sötét dátum a görögök számára: a több mint 400 éve tartó oszmán uralom ellenállást szított a lakosokban, és a helyzet odáig fajult, hogy Germanos of Patras érsek az Agia Lavras monostor tetejére tűzte a görög zászlót és ortodox misét cerebrált. Az Angyali Üdvözlet tiszteletére tartott ceremóniát több napos ünnepségsorozat követte, amely hosszú évszázadok óta az első nyílt szembeszállásnak tekinthető a területet uraló török zsarnokkal szemben. A szokatlan módon kinyilvánított nemzeti érzelmek, és a szabad vallásgyakorlat erőteljes megnyilvánulása a történészek szerint arra késztette a török uralkodót, hogy a birodalmi rend helyreállítása érdekében nagyobb figyelmet szenteljen az elkanászosodott lakosságnak. Előrelátása teljesen jogos volt, hiszen napokon belül kitört a görög függetlenségi háború, amely alapjaiban rengette meg az Oszmán birodalom balkáni provinciáit.

Agia Lavras monostor: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/AgiaLavra.jpg/800px-AgiaLavra.jpg

Germanos of Patras érsek: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Germanos_of_Patras-1.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Epanastasi.jpg/435px-Epanastasi.jpg

Diáklázadás a katonai hunta ellen (1973) – november 17.

Görögországot 1967 és 74 között irányította katonai rezsim, az ezredesek juntája. 1973. november 17-én a hadsereg tankokat vetett be a tüntető diákok központja, a műszaki egyetemen ellen, és 20 diák meghalt. A radikális fiatalok azóta is az Egyesült Államokat vádolják azzal, hogy csak a támogatásukkal maradhatott fenn a junta. November 17-ét 1975-ben egy azóta többször merényleteket végrehajtó görög terrorszervezetet is a saját nevének választotta.

Görögországban az évenként megrendezett november 17-i athéni felvonulással arra emlékeznek, hogy 1973-ban ezen a napon diáklázadás robbant ki a katonai diktatúra (1967-1974) ellen, amelynek vezetői véresen elfojtották a felkelést. A felvonulások gyakran adtak alkalmat az éppen hatalmon lévő görög kormány politikájával szembeni tiltakozásra.

Oxi napja – october 28.

A második világháború időszakára emlékeztető ünnepet minden év október 28-án tartják, igaz, hogy a mai ceremóniasorozat inkább egy katonai díszszemlére hasonlít. Thessaloniki és Athén utcáit fegyvert viselő katonák és tankok özönlik el, az egykori háborús megszállás idejére emlékeztetve a lakosságot. A színes kavalkád a túristák számára is érdekes látványosság, hiszen ez az egyetlen olyan nemzeti ünnep, amely kapcsolatban áll a fegyveres erők diadalával. Az ünnep ihletője a nemzeti ital nevét viselő, ugyancsak legendás tábornok, Ioannis Metaxas /Oxi/, aki érzett magában annyi bátorságot, hogy visszautasította Mussolini, olasz csapatok bevonulására irányuló kérelmét. A dicső tett ellenére az olaszok mégis megszállták Görögországot /bár erről Oxi nyilvánvalóan nem tehetett/, a háború végeztével azonban visszavonultak Albániába. Október 28. egyébként is hírhedt dátum az ortodox kalendáriumban, a rebellis gondolatokat tápláló Metaxas tábornok dicső tette mellett, a háborúba lépés időpontját is jelképezi. A generális úr azonban nemcsak visszautasította az olaszokat, hanem a nemzeti ellenállás útját választotta követendő irányzatként. A rossz nyelvek azt állítják, hogy ennek ellenére zsarnoki hírnévvel rendelkezett, és a megszállók mellett sikerrel harcolt a kommunisták és a materialisták ellen is a király zászlaja alatt.

http://greekland.hu/gorogorszag/index.php?oldal=nem_napja

Comments

Powered by Facebook Comments


Comments are disabled.